Prefab Chalet

Waar moet een mantelzorgwoning aan voldoen

Waar moet een mantelzorgwoning aan voldoen?

Waar moet een mantelzorgwoning aan voldoen, is een belangrijke vraag wanneer je van plan bent een mantelzorgwoning te laten bouwen. Wanneer je een naaste hebt waar je mantelzorger van bent, is het prettig dat je dicht in de buurt bent van diegene. Een mantelzorgwoning op je eigen terrein is daarom een goede oplossing. In Nederland zijn er een aantal regels die bepalen waar deze woning aan moet voldoen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regels, zodat je prettig gebruikt kunt maken van de mantelzorgwoning.

Hoe groot mag een mantelzorgwoning zijn?

In Nederland gelden er regels voor de maximale grootte van een mantelzorgwoning. Deze regels kunnen per gemeente verschillen, daarom is het verstandig om bij de gemeente na te gaan welke regels er gelden in jouw gemeente. Over het algemeen moet je rekening houden met de volgende landelijke regels voor mantelzorgwoningen:

  • De woning mag maximaal 100 m2 groot zijn;
  • De woning mag maximaal één woonlaag hebben;
  • De woning moet binnen het bouwvlak van de hoofdwoning worden gebouwd;
  • De woning moet qua uiterlijk en materiaalgebruik aansluiten bij de hoofdwoning;
  • De woning moet worden gebruikt als een zelfstandige woning met eigen voorzieningen zoals keuken, badkamer en toilet.

Wat zijn de kosten van een mantelzorgwoning?

Wanneer je kiest voor een mantelzorgwoning, wil je natuurlijk graag weten wat de kosten zijn. Een mantelzorgwoning op je eigen erf moet je zelf betalen, daar krijg je dus geen vergoeding voor. Het is wel een optie om een lening af te sluiten als dat noodzakelijk is. Bij Eco-Chalet bieden we verschillende prefab mantelzorgwoningen aan die van alle gemakken zijn voorzien. We kunnen je daarom verzekeren dat het iedere euro waard is! Voor meer informatie over de kosten van een mantelzorgwoning kun je uiteraard contact met ons opnemen.

De regels voor een mantelzorgwoning in het buitengebied

In Nederland gelden er verschillende regels voor een mantelzorgwoning in het buitengebied, afhankelijk van de locatie en de situatie. Een aantal algemene richtlijnen op een rij:

   • Om een mantelzorgwoning te mogen bouwen heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij de gemeente;
   • De mantelzorgwoning mag alleen bewoond worden door iemand die zorg nodig heeft, en door zijn/haar mantelzorger;
   • De mantelzorgwoning mag niet worden verhuurd of verkocht aan anderen dan de mantelzorger en degene die zorg nodig heeft;
   • De mantelzorgwoning moet binnen het bestemmingsplan passen. In het buitengebied kunnen daarvoor andere regels gelden;
   • De mantelzorgwoning moet voldoen aan het Bouwbesluit. Dit betekent onder andere dat de woning goed geïsoleerd moet zijn en dat er voldoende isolatie is.

Vergunning vrij bouwen van een mantelzorgwoning

Onder bepaalde voorwaarden is het in Nederland mogelijk om een vergunningsvrije mantelzorgwoning te bouwen. Dat houdt in dat je geen omgevingsvergunning nodig hebt om de woning te bouwen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

    • De mantelzorgwoning mag niet groter zijn dan 100 m2;
    • De mantelzorgwoning mag alleen bewoond worden door iemand die zorg nodig heeft, en door zijn/haar mantelzorger;
    • De mantelzorgwoning mag alleen gebruikt worden als mantelzorgwoning. De woning moet worden bewoond door iemand die zorg nodig heeft;
    • De mantelzorgwoning moet aan de achterkant of aan de zijkant van het hoofdgebouw worden gebouwd;
    • De mantelzorgwoning mag niet hoger zijn dan het hoofdgebouw.

Een prefab mantelzorgwoning van Eco-Chalet

Nu je weet waar een mantelzorgwoning aan moet voldoen kun je voor jezelf nagaan of het een goede optie voor je is. Bij Eco-Chalet kun je terecht voor het kopen van een mantelzorgwoning, maar ook bijvoorbeeld een energieneutrale kangoeroewoning. Wil je een chalets kopen met als doel mantelzorg en heb je daar nog vragen over? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen graag tijdens het maken van de juiste keuze.

1 reactie op “Waar moet een mantelzorgwoning aan voldoen”

 1. Can I simply say what a relief to discover someone who really understands what theyre discussing on the internet. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people ought to check this out and understand this side of your story. I was surprised that youre not more popular given that you definitely possess the gift.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *